Arxiu Alícia de Larrocha

Avui en dia no hi ha cap mena de controvèrsia en el fet de considerar Alícia de Larrocha com una de les millors pianistes del s. XX. El que ara és a les nostres mans és preservar viva la seva memòria. Aquest és l’objectiu de les següents iniciatives:

  1. L’Arxiu Alícia de Larrocha promogut per Alícia Torra de Larrocha -filla de la pianista- amb l’ajut d’Elena Elía i Maria Ferré
  2. La biografia sobre Alícia de Larrocha “Alicia de Larrocha, Notas para un genio”, de Mònica Pagès i Santacana
  3. El reportatge Las manos de Alicia, una coproducció de RTVE i Televisió de Catalunya

 

 

Arxiu Alícia de Larrocha

Alicia Torra de Larrocha i les documentalistes Elena Elía i Maria Ferré són les grans responsables de crear i custodiar l’Arxiu personal d’Alicia de Larrocha.  La seva tasca va iniciar-se el 2011 aproximadament, i en gran part ha estat possible per l’amor de Joan Torra envers l’artista. Joan Torra, també pianista, va ser el marit d’Alicia de Larrocha i va ser conscient des de molt aviat de la transcendència de la carrera musical d’Alicia de Larrocha: es va dedicar a recopilar i guardar amb devoció tots els testimonis documentals de la carrera de l’artista.

L’arxiu conté 10.000 objectes incloent cartes personals, programes de concerts, partitures, vestits de l’artista durant les seves actuacions, gravacions, etc. També conté les composicions pròpies d’Alícia de Larrocha que mai no va voler difondre, el que ella anomenava “pecats de joventut“.

L’arxiu està localitzat a la casa de Barcelona on la pianista va viure des del 1976. Alguns investigadors, com Mònica Pagès, ja l’han pogut consultar per dur a terme les seves investigacions, i la idea és digitalitzar-lo [més info]

En paraules de Mònica Pagès:

Alicia no quiso escribir sus memorias, ni que se hablara de ella cuando todavía vivía. Pero ahora, en su ausencia y a través de los miles de documentos que ha dejado el rastro de su vida, parece que sea ella, más que nunca, la que nos cuente fecha a fecha, dato a dato, el gran homenaje a la música que fue su vida. Una vida que nos hace reflexionar sobre muchos aspectos de la experiencia del arte, del arte en la niñez, del arte como mujer, del arte en nuestro tiempo mercantilizado, que exige un sacrificio que muy pocas personas, como ella, están dispuestas a realizar. El sacrificio de uno mismo para entregarlo todo a la experiencia musical.

 

Biografia d’Alícia de Larrocha, de Mònica Pagès

Fitxa tècnica

portada llibre Monica Pages

Autor: Mònica Pagès Santacana

Títol: Alicia de Larrocha. Notas para un genio

Editorial: Alba Editorial

Lloc edició: Barcelona

Extensió: 432 pàgines.

 

Inclou un pròleg d’André Previn i al final inclou el recull de premis, discos i fotos

Per si tot això no fos suficient, el llibre ens regala un CD amb audicions inèdites fins aleshores

El llibre va ser presentat el dia 10 novembre 2016 al Palau de la Música Catalana. L’acte va comptar amb la participació de Mònica Pagès i Alícia Torra. Diverses emissores de ràdio i televisió se’n van fer ressò com podem veure al final d’aquesta entrada

[wp-svg-icons icon=”folder-open” wrap=”span”] Si vols llegir un tastet del llibre, clica aquí

 

Què podem dir de Mònica Pagès Santacana?

Foto Mònica Pagès

Imatge Facebook

Mònica Pagès és periodista especialitzada en música clàssica. Col·laboradora de revistes com la Revista Musical Catalana, Ritmo, Serra d’Or; de l’emissora Catalunya Música, i d’altres entitats culturals com el Palau de la Música Catalana, Cercle del Liceu, «30 Minuts de Música» de la Fundación Mas i Mas, Fundació «la Caixa», Fundación Victoria de los Ángeles, o l’ESMUC.

És autora de la biografia d’altres músics com Conxita Badia, Gaspar Cassadó,  i d’un estudi sobre l’Acadèmia Granados-Marshall. [més info]

 

Quina Alícia de Larrocha descobrim a través del llibre?

Alicia de Larrocha, artista

Nunca he pensado en nada, mi único ideal es la música y hacer música, porque para mí es como el alimento de mi vida. Pero yo nunca he pensado en mí, ni se me ha ocurrido ser pianista ni hacer carrera, me lo encontré.

ALICIA DE LARROCHA

 

El llibre ens ofereix un retrat molt rigorós de la vida i carrera musical d’Alícia de Larrocha. L’autora, que se sent propera a la pianista per lligams personals i/o familiars amb l’Acadèmia Granados-Marshall, aconsegueix transferir calidesa i proximitat al seu relat.

Descobrim una artista en majúscules, amb una vocació musical innata, amb un caràcter decidit, valent i independent, forta psicològicament, activa, i del tot autoexigent. Com si no es podria entendre el ritme seu trepidant concerts?

 

Voràgine concertística

Als anys 80 va arribar a fer una mitjana de 100 concerts per any. Va fer uns 4.000 concerts al llarg d’una carrera com concertista que començava abans dels 10 anys i que s’estengué fins al 2003: una carrera concertística que la va portar a tots els racons del món (Austràlia, Japó, Estats Units, Sud-amèrica, Àfrica, Europa, Nova Zelanda…)

A banda d’això, va fer un centenar de gravacions, una xifra altíssima tenint en compte el seu nivell de perfeccionisme i que no n’era massa amant com podem comprovar en les següents afirmacions:

 

No los puedo oír jamás, me pongo enferma… Si fuera por los discos, casi, casi, dejaría de tocar, porque me horrorizan. Creo que, por un lado, es la mejor forma de divulgación en cuanto a obras desconocidas y a artistas desconocidos. Por otra parte, me horroriza porque la personalidad de un artista, a mi modo de ver, está precisamente en el sonido, el sonido es su personalidad, y en cuanto entra uno en un estudio, el sonido de uno se acaba, porque es el sonido del técnico, el sonido de la acústica de la sala, y del gusto que hacen ellos, de la época y de la gente.

ALICIA DE LARROCHA

 

Relació d’Alicia de Larrocha i l’Acadèmia Granados-Marshall

Victòria dels Àngels i Alícia de Larrocha en el concert al Palau de la música Catalana, el 23 de novembre del 1976 en homentatge a Manuel de Falla. Fons fotogràfic del Palau de la Música Catalana

Victòria dels Àngels i Alícia de Larrocha en el concert al Palau de la música Catalana, el 23.11.1976 en homentatge a Manuel de Falla. Fons fotogràfic del P.M.C.

El llibre ens revela una artista molt lligada a l’Acadèmia Granados-Marshall i a figura del seu mestre Frank Marshall. Una artista que va saber conrear sòlides amistats i guanyar-se el respecte i admiració dels compositors i intèrprets més importants de la seva època (Victoria dels Angels,  Rosa Sabater, Conxita Badia, Alfred Brendel, Martha Argerich, Daniel Barenboim, Vladímir Ashkenazy, Maurizio Pollini, Elisabeth Leonskaia, Radu Lupu, Maria João Pires, Krystian Zimerman, András Schiff, Murray Perahia, Xavier Montsalvatge….)

Estem davant una artista que malgrat que el seu èxit internacional mantenia el seu temperament humilVa ser una dona que gaudia traspassant al seu públic la mateixa joia que ella sentia durant els concerts. Va ser una dona amb caràcter entusiasta, entregada al seu art, optimista i vital.

 

Repertori

Observem una artista amb un repertori molt extens que va molt més enllà de la música espanyola (Granados, Albéniz, Falla, Turina…) El seu repertori abraça compositors del Barroc, Classicisme,  Romaticisme, fins a compositors del s. XX.

 

 

 

El llibre inclou el testimoni de molts pianistes, compositors i crítics musicals, cosa que permet als lectors descobrir els trets estilístics propis d’Alícia de Larrocha: un sentit del ritme incisiu i controlat, la pulsació vibrant, una musicalitat i sonoritat fàcilment identificables.

 

Tastets musicals

 


.

 

ALÍCIA DE LARROCHA  interpretant el Concert per a piano i orquestra núm. 21, K. 467, de Mozart

ALÍCIA DE LARROCHA  interpretant l’Allegretto del Concert per a piano i orquestra núm. 25, K. 503, de Mozart

 

 

 

Reportatge “Las manos de Alicia”, RTVE

captura pantalla reportatge

El dia 1 de maig del 2017 RTVE va estrenar el documental sobre Alícia de Larrocha titulat “Las manos de Alicia”. És una coproducció de Televisión Española i Televisió de Catalunya dirigida per Yolanda Olmos i Verónica Font.

El reportatge tracta molts aspectes que apareixen en el llibre. Això sí,  amb molta menys profusió de detalls.

Esdevé un complement meravellós a la lectura del llibre.  També resulta de molt interès sentir i veure el testimoni de grans músics que la van conèixer. Per exemple,  Maria João Pires, Martha Argerich, André Previn, Joaquín Achúcarro, Gerald Scwartz, etc.

Les directores del documental Yolanda Olmos i Verónica Font el defineixen en aquestes paraules:

Las manos de Alicia es un documental biográfico sobre Alicia de Larrocha, pero también es una historia sobre la pasión y el deseo, sobre la búsqueda de la perfección, la ausencia, y, como no, también es un musical  

Aquesta va ser la presentació del documental:

Lamentablement ja no és accessible a web de “TVE a la carta” des del 17 maig 2017. Això és per culpa de problemes de drets d’autor.

Per saber-ne més

Per saber més sobre Alícia de Larrocha

És fonamental la web oficial d’Alícia de Larrocha, des de la qual es pot accedir a gravacions, concerts, biografia, una part de l’Arxiu personal, repertori, galeria fotogràfica, etc

 

Ressò als mitjans públics

Els mitjans públics es van fer ressò de les 3 iniciatives tractades en aquesta entrada. Veiem-ne unes mostres.

 

  • SOBRE LA PRESENTACIÓ DE L'ARXIU PERSONAL D'ALÍCIA DE LARROCHA

Sobre la presentació en els mitjans públics de l’arxiu personal d’Alícia de Larrocha

1. L’arxiu personal d’Alicia de Larrocha, de TV3, 16 gener 2017

captura pantalla arxiu Alicia de Larrocha

  • SOBRE LA PRESENTACIÓ DEL LLIBRE DE MÒNICA PAGÈS
  1. Presentació del llibre a Catalunya radio el dia 9 de novembre de 2016, ambla mateixa autoraa i Alícia Torra com a protagonistes: http://www.ccma.cat/catradio/alacarta/assaig-general/mentre-vivia-alicia-de-larrocha-no-hauriem-pogut-escriure-un-llibre-aixi/audio/939873/#
  2. Presentació del llibre per 8TV el de 10 de novembre del 2016: http://www.8tv.cat/8aldia/8-al-dia-amb-josep-cuni/presenten-la-primera-biografia-autoritzada-dalicia-de-larrocha/

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies