Museus sobre música

 Els museus dedicats a la música poden ser atractius alhora que educatius? S’estan adaptant als nous temps? Quins són els principals museus dedicats a la música que tenim a Catalunya? Quins són els museus musicals “imprescindibles” a Europa i què ens ofereixen? Cada museu té la seva pròpia personalitat?

 

 

MUSEUS DE MÚSICA I INSTRUMENTS

Descriurem un total de  12 propostes museístiques que inclou museus d’instruments com el Museu de la Música de Barcelona, i cases-museus dedicats a determinats compositors com el Museu Pau Casals o el Museu Isaac Albéniz. Posarem especial èmfasi amb l’oferta que tenim al nostre país.

Analitzar aquesta oferta ens permetrà captar la idiosincràsia de cada museu i valorar com lluiten per modernitzar-se, oferir serveis cada vegada més ambiciosos i trobar un espai en el teixit cultural de cada ciutat.

 

 

MUSEU DE LA MÚSICA, Barcelona

Ciutat de la Música, Barcelona. Façana

 

 

 

Museu Música Barcelona. Interior.

Els orígens del Museu de la música de Barcelona es remunten a començaments del s. XX. Al llarg de la seva història ha anat canviant d’ubicació fins a arribar on és ara: a la Ciutat de la Música de l’Auditori.  Així doncs, el Museu s’ubica al costat de les sales de concerts de l’Auditori i l’Escola Superior de Música de Catalunya(ESMUC).

La nova exposició permanent consta de prop de cinc-cents instruments de diferents èpoques i cultures. El recorregut principal comença amb una introducció als elements constitutius de la música, i a partir d’aquí el visitant va repassant l’evolució de la música al llarg del temps i espai (civilitzacions antigues, naixement i difusió de la polifonia, barroc, classicisme, Romanticisme, indústria del so, noves tecnologies…)

La col·lecció “La permanència del so. De la tradició oral a l’enregistrament digital” sobre la necessitat de fixar la música en diferents suports al llarg del temps.

A la sala interactiva els visitants poden tocar i experimentar objectes, maquetes o instruments reals.

 

El Museu de la Música de Barcelona té una filosofia i una raó de ser molt clara. Vol anar molt més enllà de ser un espai on els visitants puguin contemplar instruments i documents, i de voler preservar el patrimoni cultural. Aspira a ser una:

“àgora de trobada i un lloc de debat, coneixement i gaudi estètic que ha de permetre als ciutadans ser més conscients de com el fer musical construeix les nostres emocions individuals i socials”

 

Forma part de l’Auditori, on, recordem-ho també s’alberga l’ESMUC o Escola Superior de Musica de Catalunya.

SERVEIS DEL MUSEU

 

  • Biblioteca i espai de documentació i recerca (EDR): organitza, conserva i difon tota la documentació que generen les col·leccions del museu. La Biblioteca disposa d'un catàleg amb més de 7000 registres especialitzats en organologia
  • Fons amb més de 2.400 instruments: una part exposada i una altra conservada en reserves accessibles
  • Arxiu històric amb les donacions i llegats de músics com Isaac Albéniz, Enric Granados, Joaquim Malats... Conté partitures manuscrites originals, fotografies, objectes personals i cartes
  • Fons sonor amb 13.000 enregistraments en diversos suports valuosíssim per comprendre l'evolució de la fixació del so al llarg de tres segles
  • Fons fotogràfic i audiovisual, històric i actual, d'identificació de les col·leccions, dels procediments de restauració i de les activitats del museu

 

 

MUSEU ISAAC ALBÉNIZ, Camprodon

 

 

Aquest museu ha estat creat amb l’ajut dels descendents de l’insigne compositor, els quals, d’una manera desinteressada, hi han contribuït amb la major part del que conté; mobles, objectes personals, documentació…

Hi podem veure el piano vertical Bernareggi&Gassó, primeres edicions i fotocòpies de manuscrits originals de la seva obra, biografies, llibres dedicats, cartes, objectes personals, ampliacions de fotos personals…

El museu Isaac Albéniz neix amb la intenció de ser un lloc de trobada per a tots els amants de la seva extraordinària música, disseminats per tot el món. Ben aviat el Museu es traslladarà a l’edifici de Cal Marquès (s. XVII)

L’objectiu principal del Museu és donar a conèixer la vida i obra del compositor, i alhora oferir als visitants de la Vall de Camprodon, tant nacionals com internacionals, l’oportunitat d’un intercanvi cultural en tots els àmbits

 

 

MUSEU PAU CASALS, El Vendrell

Museu Pau Casals. Façana

 

 

Aquest museu està situat a la “Vil·la Casals”, la casa que el mateix Pau Casals es va fer construir al passeig marítim de Sant Salvador, El Vendrell. Inicialment aquesta casa era concebuda com a casa d’estiueig, però la va reformar per l’arquitecte Antoni Puig i Gairalt entre els anys 1931 i 1936 per encabir-hi la Sala de la Música, el jardí i el mirador. Pau Casals hi va viure fins al 1939, quan es va veure obligat a marxar a l’exili i mai més hi va tornar.

El 1972, Pau Casals i la seva esposa Marta Montañez van crear la Fundació Pau Casals amb l’objectiu de preservar el patrimoni que Pau Casals tenia a la casa de Sant Salvador. El 1976 es va inaugurar la casa com a museu. El 1996 la Fundació Pau Casals va decidir tancar el museu per sotmetre’l a una profunda rehabilitació. L’actual museu va ser inaugurat el 2 de juny de 2001.

Tal com s’afirma des de la seva pàgina web,

L’objectiu principal del museu és el de conservar, preservar i difondre la vida i la obra de Pau Casals a través de l’extens patrimoni artístic i documental que s’hi conserva

 

MUSEU D’INSTRUMENTS MUSICALS (MIM), Brussel·les

 

 

Web oficial: http://www.mim.be/fr 

 

Museus dels instruments de Brusel·les. InteriorEs tracta d’un museu espectacular amb més de 7.000 instruments de tots els continents convertint-se en un dels més importants del món.

Els instruments estan classificats segons el tipus i origen en diverses plantes. A la segona planta, per exemple, està dedicada a instruments occidentals (pianos, saxos, violins, orgues…); a la quarta ens trobem una gran col·lecció de pianos i claves, etc.

EL Museu també té la seva pròpia de concerts i organitza activitats per estudiants, activitats lúdiques per a famílies, associacions culturals, etc.

Vídeo sobre el Museu:

 

HAUS DER MUSIK, Viena

 

 

 

 

 

Haus der Musik., Viena. FaçanaLa Haus der Musik o “Casa de la Música” de Viena és un museu dedicat a la música de sis plantes situat al primer districte de la ciutat.

Situat a l’antic Palau de l’Arxiduc Carles. Va ser també residència d’Otto Nicolai, compositor i fundador de la Filharmònica de Viena.

Com a principis bàsics del museu són “Informació, educació i entreteniment”: el visitant entrarà en una aventura i experiència cultural impressionant i divertida. Dit en altres paraules, l’objectiu és “experimentar la música amb tots els sentits, participar activament, descobrir i jugar”.

Té molts al·licients interactius per als seus visitants, entre els quals la possibilitat de dirigir virtualment la Filharmònica de Viena, tal com es pot observar en el següent vídeo:

 Gràcies a l’escenari virtual “Virto Stage” és com un teatre personal en què el visitant esdevé el director d’una experiència musical i operística multimèdia: una atracció interactiva on podran decidir sobre la música, decorats… i crear la seva pròpia popera amb només els moviments del seu cos.

 

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=pjNs8nwUXC8[/embedyt]

 

Els nens també poden gaudir d’un escenari on podran crear un concert amb animals com a protagonistes. També té molt atractiu un joc musical basat en Mozart que involucra els visitants convertint-los en originals intèrprets del compositor.

Altres espais de gran interès són la Sonosfera i l’Instrumentarium des d’on poder estudiar els instruments de mida hiperdimensional

 

MUSEU INSTRUMENTS MUSICALS, Berlin

Museu instruments musicals de Berlin. Façana


El Museu d’Instruments Musicals de Berlín disposa d’una col·lecció de 3.500 instruments que van des del s. XVI en l’actualitat. Està situada al Fòrum de la Cultura de la capital alemanya just darrere l’edifici de la Filharmònica.

Conté instruments de molt valor com un clavicordi portàtil que havia estat propietat de la reina de Prússia Sophie Charlotte, diverses flautes de Frederic el Gran, o l’harmònica de vidre de Benjamin Franklin.

Allotja l’Institut d’investigació Musical, una biblioteca especialitzada i un taller on es fabriquen i restauren instruments. Sovint s’ofereixen concerts amb instruments originals.

 

CITÉ DE LA MUSIQUE, París

 

 

El Musée de la musique de París presenta una col·lecció de diversos centenars d’instruments de música reunits pel Conservatoire national supérieur de musique et de danse de Paris. Són essencialment instruments de música clàssica i popular del segle XVII als nostres dies: llaüts, violins italians (Stradivari, Guarneri, Fet Mat), clavicèmbals francesos i flamencs, pianos francesos d’Erard i Pleyel, instruments d’Adolphe Sax.

El Museu de la música reuneix dins de la Philarmonie de Paris una col·lecció de més de 7.000 instruments i objectes d’art. Prop de 1.000 d’aquests instruments són mostrats al públic en l’exposició permanent i compta amb alguns tresors com un piano de Chopin o una guitarra de Jacques Brassens. Aquests instruments permeten fer un repàs de la història de la música occidental des del s. XVI als nostres dies, i acostar-se a les principals culturals musicals del món.

Segons els responsables del museu, l’originalitat del museu -més enllà de la col·lecció permanent- radica en les exposicions temporals sobre temes que fomenten els estudis interdisciplinaris en matèria cultural. Organitza visites guiades, tallers, col·loquis, concerts….

El Musée de la musique forma part de la Cité de la musique que reuneix un conjunt d’institucions dedicades a la música, al barri de la Villette, al 19è districte de París.

La Cité de la musique està instal·lada a un edifici concebut per l’arquitecte Christian de Portzamparc i fou inaugurada el 1995.

 

MUSEO INTERACTIVO DE LA MUSICA, MIMMA, Málaga

 

 

Museo de la Música Interactivo de Málaga. FaçanaEls responsables d’aquest museu pretenen que el MIMMA sigui un espai amable on els usuaris visquin una “experiència emocional i vivencial” amb els instruments del Museu. Volen que puguin experimentar els principis de la física del so, que puguin tocar els instruments i que s’endinsin en la música de tots els continents. Només així es comprèn un dels rètols que hi ha en una de les sales:

PLEASE PLAY

Pretén ser un museu a la carta, és a dir individualitzar les visites per programar activitats més eficients.

CASA DE MOZART, Viena


 

Vídeo sobre el Museu:

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=9whx3oAuANo[/embedyt]

 

Aquest és un dels museus més visitats del món. Va ser inaugurat el 2006 amb motiu del 250è aniversari del naixement de Mozart.

A través de les tres plantes de la casa-museu, els visitants poden aprendre molts detalls de la vida de Mozart i el seu entorn: poden veure retrats i documents originals, el violí de la seva infantesa, el clavicordi amb què va compondre diverses peces inclosa “La flauta màgica”, autògrafs, etc.

Sense moure’ns de la capital austríaca els amants de la música poden visitar altres museus similars, com la Casa natal de Joseph Haydn o de Franz Schubert

 

 

MUSEU SIBELIUS, Turku

 

Façana del Museu Sibelius

 

Web: http://www.sibeliusmuseum.fi/en/

El Museu Sibelius és un museu dedicat a la música finesa situat en un edifici dissenyat per Woldemar Baeckman els anys 60. Alberga una selecció de prop de 2.000 instruments de tot el món i una sala reservada a rememorar la vida i obra de Jean Sibelius.

S’hi celebren concerts setmanals de música de cambra durant tot l’any excepte l’estiu.

 

MUSEU WAGNER, Bayreuth

Façana del Museu Wagner

 

 

El Museu Richard Wagner és un espai ideal per explorar en la vida del compositor. Permet contemplar la Casa Wahnfried on ell i la seva esposa Cosima gràcies al mecenatge de Lluis II de Baviera. De fet, la casa actual és una reconstrucció més o menys fidel a l’original que es va fer els anys 60 perquè havia estat destruïda per una bomba l’any 1945.

El Museu consta de 3 parts diferenciades: la dedicada a la vida del compositor i els seus descendents; una altra part dedicada a la història del Festival d’òpera de Bayreuth; i una tercera centrada en les relacions dels seus successors amb el nazisme.

 

CASA MUSEU DE BEETHOVEN, Bonn

 

 

Museu dedicat a la vida i obra de Beethoven (retrats, manuscrits, partitures manuscrites, instruments, estris de la vida diària…). El lloc de naixement serveix com a museu, mentre que els edificis veïns serveixen per albergar un arxiu sobre l’obra de Beethoven, una biblioteca, un editorial, i una sala de concerts de música de cambra.

 

Fonts consultades

RTVE a la carta, “Museo de instrumentos” programes monogràfics descarregables en format mp3 i d’una durada aproximada de 30 minuts per programa dedicats a museus sobre música d’arreu del món i presentats per Ana CASADO, emesos entre el 2011 i el 2012. Recuperables a http://www.rtve.es/alacarta/audios/museo-de-instrumentos/


 

Print Friendly, PDF & Email

Leave Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies